Michigan

Moikka!

Ajattelin kertoa Michiganista, jonne olen parin viikon päästä matkaamassa. Ihan vain ajan kuluksi aloin etsiä tietoa tulevasti kodistani. Löysin paljon hauskoja faktoja, sekä muutakin hyödyllistä. Mielestäni on tärkeää tietää ainakin jotain perusjuttuja maasta/osavaltiosta, jonne on matkaamassa. Kertoohan se hieman yleissivistyksestä ja kiinnostuksesta. Amerikkalaiset muutenkin arvostavat historiaansa, joten on hauskaa, jos voi osoittaa itsekin tietävänsä siitä jotakin. Tietysti tiedän enemmän, kun olen siellä hetken asunut, mutta voinkin myöhemmin kertoa lisää.


Michigan on merkitty kuvassa punaisella.

 Michigan on siis yksi Yhdysvaltojen osavaltioista. Se sijaitsee aivan Kanadan rajalla. Michigan liittyi liittovaltioon vuonna 1837, ja olikin 26. osavaltio, joka liittyi siihen. Michiganin nimi juontaa juurensa alkuperäisasukkaiden eli intiaanien kieleen. Ojibwa intiaanit kutsuivat Michigania Mishi-Gamaksi, jonka suora käännös olisi Big Water eli Iso Vesi. Monien mielestä tämä nimi viittaakin Michiganin luontoon ja sen lähellä oleviin Suuriin järviin. Michigan onkin ainoa Yhdysvaltain osavaltio, joka koskettaa neljää kaikista viidestä Suuresta järvestä. Michiganissa on yli 11 000 järveä, ja se on myös hyvin metsäistä seutua. Eli melkein sama kuin Suomessa olisi! Suomi onkin Michiganissa lähellä, sillä se oli yksi ensimmäisistä osavaltioista, johon suomalaisten siirtolaisuus kohdistui 1800-luvun puolivälin jälkeen. Host-vanhempanikin tuntevat monta amerikansuomalaista tai ihmisiä, joissa virtaa edes pieni osa suomalaista verta. Eräs heistä pyysi minua viemään Marianne-karkkeja, joten pitääkin varata suuri tila tuliaisille.



Michiganin väkiluku oli vuonna 2015 n. 9,9 miljoonaa. Eli yksi osavaltiokin on väkiluvultaan suurempi kuin Suomi... Michiganin suurin kaupunki on Detroit, joka on tunnettu autoteollisuudestaan. Osavaltio jakautuu kahteen osaan: Ylä- ja Ala-Michiganiin. Ne on yhdistetty toisiinsa yli kahdeksan kilometria pitkällä sillalla.
Michigan on hyvin tunnettu autoteollisuudestaan, koska Henry Ford perusti sinne ensimmäiset liukuhihnalliset autotehtaansa vuonna 1913. Fordilla on edelleen tehdas Michiganissa. Host-isäni auto on mm. tältä Fordin tehtaalta.


Hauskoja faktoja:

- Michigan on ennen tunnettu ihmissusi osavaltiona.

- Michiganissa ei saa myydä tai ostaa autoja sunnuntaisin.

- Michiganissa on Yhdysvaltojen ainoa kelluva postilaitos.

- Michigan luopui ensimmäisenä osavaltiona kuolemantuomiosta vuonna 1846.

- Michiganissa on yli 150 majakkaa, enemmän kuin missään muussa osavaltiossa.


Kuuluisia Michiganilaisia: 

- Madonna

- Henry Ford

- Taylor Lautner

- Thomas Edison

- Serena Williams


Michigan vaikuttaa kyllä hauskalta osavaltiolta erikoisine ominaisuuksineen. Mitäköhän erikoista vuoden aikana paljastuukaan?



- Sanni




Lähteet:
https://www.infoplease.com/us/states/michigan

http://michiganfacts.facts.co/funmichiganfactsabout/michiganfacts.php

https://www.50states.com/facts/michigan.htm

https://www.buzzfeed.com/ahmedaliakbar/facts-that-undeniably-prove-michigan-is-the-greatest-stat?utm_term=.jpx51Q3v5#.yvrb0vEJb

https://www.history.com/topics/us-states/michigan



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koti kolibrien kanssa

Kuka, missä ja milloin?